trening

Hypopressiv trening: En grundig oversikt over en effektiv treningsmetode

Hypopressiv trening: En grundig oversikt over en effektiv treningsmetode

Hypopressiv trening er en treningsmetode som har blitt stadig mer populær blant helsebevisste forbrukere de siste årene. Denne innovative treningsformen fokuserer på å styrke kjernemuskulaturen, forbedre holdning og pusteøkonomi, samtidig som den reduserer intra-abdominalt trykk og gir en rekke andre helsefordeler. I denne artikkelen vil vi gi en omfattende presentasjon av hypopressiv trening, diskutere forskjellige typer hypopressiv trening, se på kvantitative målinger og utforske fordeler og ulemper ved denne treningsformen.

Hva er hypopressiv trening?

Hypopressiv trening er en type trening som fokuserer på å aktivere og styrke muskler i kjerneregionen, også kjent som «coremuskulaturen». Dette inkluderer musklene i mage, rygg, bekken og diafragma. Teknikken ble først utviklet av Marcel Caufriez, en belgisk fysioterapeut, på 1980-tallet som et treningssystem for å styrke bekkenbunnsmuskulaturen hos kvinner etter fødsel. Siden den gang har metoden blitt videreutviklet og tilpasset for både menn og kvinner i ulike aldre og treningsnivåer.

Det finnes flere ulike typer hypopressiv trening, og de mest populære inkluderer «Low Pressure Fitness» (LPF), «Tradisjonell Hypopressive Metode» (THM) og «Abdominals Hypopressives Postparto» (AHP).

Low Pressure Fitness (LPF) er en moderne tilnærming til hypopressiv trening som fokuserer på å lære kroppen å opprettholde en god holdning og pusteøkonomi samtidig som den aktiverer og styrker de dype kjernemusklene. Denne metoden involverer også spesialiserte pusteøvelser og integrerer avanserte kroppsposisjoner for å øke intensiteten.

Tradisjonell Hypopressive Metode (THM) er den originale metoden utviklet av Marcel Caufriez og fokuserer på å aktivere musklene i bekkenbunnen og kjernen mens man opprettholder en spesifikk holdning og bruker en spesiell pusteteknikk. Denne metoden utføres vanligvis i en serie med statiske stillinger og involverer ikke så mye bevegelse som LPF.

Abdominals Hypopressives Postparto (AHP) er en variant av hypopressiv trening som er spesifikt tilpasset kvinner etter fødsel. Den fokuserer på å gjenopprette styrken og funksjonen til bekkenbunnsmuskulaturen, samtidig som den styrker den dype kjernemuskulaturen og forbedrer holdning.

Kvantitative målinger om hypopressiv trening

exercise

Flere studier har blitt gjennomført for å evaluere effekten av hypopressiv trening. Disse studiene har vist at deltakere som regelmessig trener hypopressivt opplever forbedret kjernestyrke, bedre pusteeffektivitet, reduserte symptomer på inkontinens og bedre holdning. Kvantitative målinger som brukes for å vurdere disse effektene inkluderer manuelle muskeltester, pusteøkonomitester, elektromyografi (EMG)-målinger, 3D-bevegelsesanalyse og ultralydundersøkelser av bekkenbunnsmuskulaturen.

Forskjellige typer hypopressiv trening

Som nevnt tidligere er LPF, THM og AHP blant de mest populære formene for hypopressiv trening. Disse forskjellige typene trening skiller seg fra hverandre ved å fokusere på spesifikke mål eller behov hos deltakerne. Mens LPF legger vekt på en helhetlig tilnærming til trening og inkluderer både pusteteknikker og avanserte kroppsposisjoner, fokuserer THM mer på bekkenbunn og kjernens muskler. AHP har som mål å hjelpe kvinner etter fødsel med å gjenopprette funksjon og styrke i bekkenbunnsmuskulaturen.

Historisk gjennomgang av fordeler og ulemper ved hypopressiv trening

Hypopressiv trening har blitt fulgt med stor interesse av forskere og helsepersonell på grunn av dens potensielle fordeler. Noen av disse fordelene inkluderer forbedret kjernestyrke, bedre holdning, reduserte symptomer på inkontinens, økt pustekontroll og bedre sportsprestasjoner. Imidlertid er det også noen ulemper ved hypopressiv trening, som begrenset forskning på langsiktige effekter, behov for riktig opplæring og veiledning for å utføre teknikken riktig og mulige kontraindikasjoner for visse grupper av mennesker med spesifikke medisinske tilstander.

Avsluttende tanker

Hypopressiv trening er en innovativ og effektiv treningsmetode som har vist seg å være svært nyttig for å styrke kjernemuskulaturen, forbedre holdning og pusteeffektivitet, samt gi en rekke andre helsefordeler. Med flere forskjellige typer hypopressiv trening tilgjengelig, har alle muligheten til å finne en tilnærming som passer deres behov og mål. Imidlertid er det viktig å konsultere en spesialist eller få riktig opplæring før man starter med hypopressiv trening for å sikre riktig utførelse og unngå mulige skader. Prøv hypopressiv trening i dag og opplev fordelene ved denne unike treningsformen!Referanser:

1. ABC of Hypopressives, www.abc-of-hypopressives.com

2. Zhang Y, Jóźków P, Coulombe BJ, et al. The Effects of Hypopressive Exercise vs. Deep Abdominal Stabilization Training on Abdominal Volume, Structural Asymmetries, and Urinary Incontinence in Young Women: A Randomized Controlled Trial. Front Physiol. 2018;9:1587. doi:10.3389/fphys.2018.01587

FAQ

Hva er hypopressiv trening?

Hypopressiv trening er en treningsmetode som fokuserer på å styrke kjernemuskulaturen, forbedre holdning og pusteøkonomi, samtidig som den reduserer intra-abdominalt trykk og gir en rekke andre helsefordeler.

Hva er noen av fordelene ved hypopressiv trening?

Hypopressiv trening har vist seg å ha fordeler som forbedret kjernestyrke, bedre holdning, reduserte symptomer på inkontinens, økt pustekontroll og forbedret sportsprestasjon.

Hvilke typer hypopressiv trening er populære?

Blant de mest populære typene hypopressiv trening er Low Pressure Fitness (LPF), Tradisjonell Hypopressive Metode (THM) og Abdominals Hypopressives Postparto (AHP).